به گزارش ستاد اطلاعرسانی بیستمین دوره جشنواره ملی و بینالمللی فرهنگی و هنری امامرضا علیهالسلام،تئاتر یک هنر است و دیدن تئاتر فرصتی عالی برای یادگیری بیشتر در مورد انسانهاست زیرا تئاتر توانایی آشکار کردن بخشی از شخصیت انسان را دارد، این بخش قسمتی از تاریخ انسانهاست همچنین انجام کارهای هنری استفاده از خیال را میطلبد و به افراد میآموزد که چگونه خودشان را بیان کنند.تئاتر یا نمایش در ایران، پیشینهای طولانی دارد.
بنابراین زمینه تئاتر در ایران به دوران باستان برمیگردد؛بعدتر سبکهای ویژه نمایشی ایرانی مانند تعزیه،روحوضی، خیمهشببازی و سیاه بازی شکل گرفتند اما تئاتر مدرن در زمان قاجاریان پا گرفت.
جشنواره بین المللی امام رضا علیه السلام در ایران و جهان اسلام به عنوان یکی از بسترهای زلال و جاری آفرینشهای فرهنگی و هنری، تمامی هنرمندان و فرهیختگان مشتاق آن آستان ملکوتی را به بیستمین قرار عاشقی فرا میخواند.
حمیدرضا سهیلی، کارگردان و پژوهشگر تئاتر مشهد است که حق آب و گل بر هنرهای نمایشی این شهر دارد وی در خصوص جشنواره تئاتر رضوی میگوید: تئاتر یک آئینه است در برابر اجتماع تا پاکی ها و ناپاکی های جامعه را بر تماشاگر بنمایاند و او با دیدن خود در این آیینه به صفا و آرایش نیکیها در زندگی بپردازد.
وی با بیان اینکه در سالهای اخیر خوشبختانه هنرمندان تاتر سعی کردند همه موضوعاتی که لازمه پرداختن به آن بود را به نوعی و با توجه به توان و سلیقه خود به صحنه ببرند می افزاید: شاید بهتر است این موضوع را از این منظر بررسی کنیم که به چه موضوعاتی در تاتر خوب پرداخت نشده است که از آن جمله میتوان به سهولت این سوال را پاسخ داد که موضوعات دینی و مذهبی نیاز به پرداخت بهتر و قدرتمندتری داشته که به آن توجه کمتری شده است. متاسفانه مسئولین فرهنگی به تئاترهایی با موضوعات دینی توجه نشان میدهند فارغ از آنکه باید این نمایشها از قدرت بیشتری برخوردار باشد. آنها با حمایت از هر تئاتری با موضوع مذهبی و دینی و یا دفاع مقدسی، سطحی نگری به این موضوعات را گسترش میدهند که بنظر من باید آنقدر جدی و مهم به این مقوله نگریسته شود که هر تاتری با این موضوعات، چنان قوی باشد که بتوان به آن تئاتر فاخر گفت.
این پیشکسوت با تجربه عرصه تئاتر می افزاید: همان سطحی نگری که در بالا به آن اشاره کردم باعث شده هر تاتری را که به موضوعات مذهبی و آرمانی و دفاعی میپردازد به آن عنوان تاتر متعهد بدهند که این نه به زعم من که از نظر همه هنرمندان امری نادرست است. ممکن است یک تاتر خارجی متعهد باشد و خیلی هم متعهد باشد اما یک تاتر بومی و مذهبی به هیچوجه متعهد نباشد. باید دید تعهد از نظر اجتماع، دین، و هنر چیست؟ و آنچه به آن نزدیک بود را تاتر متعهد نامید.
نویسنده کتاب ۱۰۰ سال تئاتر میگوید: اگر بخواهم صریح و بی پرده حرفم را بگویم و شما هم آن را سانسور نکنید باید بگویم جشنوارههای رضوی اقیانوس بزرگی است که عمق چندانی ندارد. اینهمه جشنواره و های و هوی در این چند ساله که اهمیت قائل شدن به آن و تبلیغات آنرا چون اقیانوسی وسیع در نگاه مردم نشان داده است وقتی از نزدیک به آن ورود کنیم و یک بررسی جامع به آن داشته باشیم میبینیم عمق این اقیانوس چنانکه وسعت آن میطلبد، نیست.
وی اظهار میکند: جشنواره تئاتر رضوی باید یکی از بهترین و بزرگترین و پرمفهوم ترین و فاخرترین جشنواره های تاتری باشد. آیا چنین هست؟ اگر نیست باید حتما در این راستا حرکت کنیم تا جشنواره را به سمت این مهم رهنمون سازیم. تاکید به متون ناب رضوی و تشویق هنرمندان خوب به پرداختن به این موضوعات باید اولویت جشنواره باشد.
نویسنده مطرح مشهدی ادامه می دهد: همه میدانیم که خاستگاه تئاتر آیینهای مذهبی و جدال زشتی و زیبایی، بد و خوب، شر و نیکی و در نهایت پیروزی خیر بوده است. این حدیث نه تنها میتواند که باید در صحنه نمایش تجلی یابد و در این زمانه که گروهها و آدمهای مذهبی با تصویری نادرست دین را جور دیگری به نمایش گذاشته اند و تصویری خشن از آن در ذهن مردم دنیا جلوه نموده امد، تاتر باید رسالت خود را بازیابد و نمایشگر زیباییهای دین که کم هم نیست، به مردم باشد.
سهیلی عنوان میکند: اگر وسعت این اقیانوس با عمق کم به وسعتی کمتر و عمقی بیشتر بدل شود، این جشنواره میتواند و باید که بتواند آثار فاخری را در خود جای بدهد. چگونگی این مهم به دید و نگاه برگزار کنندگان جشنواره است. اگر فقط آمار مدنظر آنها باشد که همین عمق کم و منظر بزرگ کافیست ولی اگر خط دهندگی به هنر و هنرمند منظر نگاهشان باشد، میتوانند به تشویق هنرمندان به خلق آثاری ماندگار همت نمایند.
این کارگردان تئاتر همچنین در مورد تئاتر کودک می گوید: تئاتر کودک و نوجوان از نامش پیداست نمایشی که بتواند این قشر را به سالن بکشاند و همزبان با او به طرح موضوعات مربوط به او بپردازد.
وی خاطر نشان میکند: در بیشتر کشورها بخاطر نقش اساسی که هنر و به ویژه تاتر بر ذهن کودک دارد این هنر را از همان دوره مدرسه در دروس دانش آموز و یا به عنوان یک فعالیت ضمن درسی میگنجانند، یا به عبارتی تئاتر را از پایه مدرسه آغاز میکنند. در ایران هم تا زمانی که تاتر دانش آموزی رونق داشت هم سطح تاتر کودکان و نوجوانان بالا بود و هم هنرمندان زیادی از همین تاترها به بدنه هنر تاتر ورود پیدا میکردند. تاتر آموزنده است و هنرمند تاتر یک طالب فراگیرنده است که میآموزد تا بیاموزاند. بستر این آموزش از دوران کودکی و نوجوانی اگر فراهم شود در آینده میتواند از همان هنرجویان برای آموزش دهندگی بهره جست.
محمد ملتجی، پیشکسوت هنرهای نمایشی نیز خود را فردی تئاتری معرفی میکند که اغلب نمایش هایش را با محوریت تئاتر دینی یا مضامین مربوط به دفاع مقدس اجرا کرده است. «حدیث عشق»، «هویت»، «همراه»، «در آغوش آفتاب» و بسیاری از نمایشهای دیگر با مضامین ارزشی و دفاع مقدس، تنها گوشهای از آثار محمد ملتجی است که نه فقط در مشهد، بلکه در سطح کشور نیز مورد توجه گسترده مخاطبان قرار گرفته است.
ملتجی در تعریف تئاتر با بیان اینکه این هنر یک قالب بیانی وشاخه ای از هنرهای نمایشی است که به بازگوکردن داستان ها بارعایت اصول و قواعد برابر تماشاگران می پردازد عنوان میکند:تئاتر گونه های دیگری نیز دارد مانند اپرا، باله، تعزیه، خیمه شب بازی و پانتومیم.
نویسنده و کارگردان نمایش حدیث عشق با بیان اینکه اکنون جای خالی موضوعات مهمی ازقبیل، رسالت انسانی ومعناشناختی درجستجوی حق و مقابله باانواع مظاهرفساد،تزویر،ریا،دروغ ومشکلات ومعضلاتی که گریبانگیرجامعه است به شکل محسوسی احساس می شود می افزاید:هنرمتعهد زمانی معناپیدامی کندکه نویسنده،کارگردان ،بازیگر ودیگرعوامل خود متعهد به خدا وارزشهای انسانی باشند وقبل ازآن که بخواهند دیگران را به امرخیر وپرهیزاز شر و رذائل اخلاقی دعوت کنندخودنیز آراسته به فضائل انسانی واخلاقی باشند.
این پیشکسوت مشهدی در رابطه با جشنواره تئاتررضوی عنوان میکند: در این جشنواره باید زیبایی های دین و کلام ائمه وحضرا ت معصومین (ع)را بصورت جذاب و تاثیرگذار به مخاطب منتقل نمایند و هنرمندی می تواند زیبایی دین را درتئاترنشان دهد که ابتدا خود مقید ، عامل و در وهله بعد، آگاه به مسائل و زوایای دین و از آن مهمتر، مسلط به تکنیک تئاتر و شناخت فنون نمایش و صحنه باشد .
ملتجی با اشاره به اینکه زندگی وسیره حضرت رضا(ع )، هرگوشه اش دارای ایده ، طرح وسوژه های ناب برای نمایشنامه وداستان است اظهار میکند: باید چند تیم نویسنده توانمند تشکیل و پرداختن به موضوعاتی در خصوص این امرمهم به آنها واگذارشود، تا شاهد متون فاخرنمایشی تولیدی بوده و با در اختیار قراردادن متن ،کارگردانان حرفه ای تئاتر ، بتوانندنمایش های فاخر رضوی را به اجرا درآورند.وی تاکید میکند: ازطرفی نیز باید استعدادیابی انجام گرفته و نیرو های جوان کشف و برای آینده نیرو تربیت کرد.
وی توجه به هنر به عنوان یک موهبت الهی را به نسل جوان توصیه میکند و فضای نشاط آور هنر را زمینهای برای رشد و بالندگی اخلاقی و همچنین خنثی سازی آسیبهای اجتماعی و فساد در میان نسل جوان میداند. فراگیری تکنیک تئاتر و تلاش برای روی صحنه بردن آثار فاخر، ارزشمند و باعظمت از دیگر نکاتی است که به اعتقاد او باید مورد توجه هنرمندان واقع شود.
این هنرمند با تجربه، تئاتر را زمینه رونق صنعت سینما میداند و میگوید: تقویت بنیان تئاتر میتواند حتی به رونق سینما و تولید آثار فاخر در این عرصه هم یاری رساند. لزوم تقویت مبانی نظری و آشنایی علمی با تئاتر به عنوان یک هنر ارزشمند و اثرگذار، از دیگر نکاتی است که در سخنان محمد ملتجی به تکرار مورد تأکید قرار میگیرد.
انتهای پیام/