برگزاری چهاردهمین جشنواره ملّی شعر کودک و نوجوان رضوی میتواند به تربیت نسل آیندهساز کشور و پرورش خلاقیت هنری این نسل ارزشمند کمک شایان داشته باشد.
به گزارش ستاد اطلاعرسانی بیستمین دوره جشنواره ملی و بینالمللی فرهنگی و هنری امامرضا علیهالسلام، برای آنهایی که جشنوارهای برگزار یا در آن شرکت کرده باشند، درک پیوستگی برگزاری به مدت 19 دوره متوالی و با مشارکت مجموعاً 8 میلیون و 500 هزار اثر، میتواند نشانه روشنی باشد از «اصالت» رویداد تا نشان دهد که این جشنواره با هر رویکرد و برنامهای که دارد، در مجموع حائز پشتوانه مردمی است. در این شرایط، جشنواره بینالمللی امام رضا(ع) در بیستمین سال از عمر خود میتواند با نگاهی به پشت سر، تکیه بر پشتوانه و سرمایه عظیم فرهنگی در ادوار مختلف خود داشته باشد و بر همین اساس، چشم به افقهای دور فرهنگی بدوزد و در مسیر فرهنگسازی گام بردارد.
*فرهنگ رضوی، زمینهساز تقویت غنای شعر کودک
تأکید بر ضرورت حفظ فضای رقابتی در قالب برگزاری جشنوارههای شعر و داستان کودکانه، یکی از محورهای سخنان محمد خسروی راد، نویسنده و شاعر کودک و نوجوان بود. وی در این باره میگوید: شعر گفتن به زبان ساده، کلیدیترین عنصر برای یک شاعر موفق است. با این حال، چون موفقیت هرگز آسان به دست نمیآید، شعر به زبان ساده نیز که برای مخاطب کودک و نوجوان قابلفهم باشد، ویژگی بارزی است که فقط در سایه مطالعه، تحقیق و تمرین حاصل میشود.
به گفته خسروی راد، اگرچه اهلبیت(ع) همگی در نوع خود حائز ویژگیهایی مردمی با جامعه مخاطب وسیع هستند اما در این میان، امام هشتم را میتوان حائز جایگاه ویژهای دانست؛ بهگونهای که از واقعه نیشابور گرفته تا امروز، «مردم» همواره مخاطب عام حدیث حضرت بودهاند و معارف رضوی در اکثر مصادیق خود، نکات اخلاقی و درسآموز را با محوریت سبک زندگی عمومی مردم ارائه کرده است.
وی میافزاید: اینجاست که تحکیم ارتباط امام رضا(ع) با کودکان و انتقال این فرهنگ غنی، آن هم به زبان شعر ضرورت پیدا میکند زیرا شعر میتواند بالذات، مفاهیم سنگین را با وزن و قافیه به مخاطب ارائه دهد و متقابلاً فرهنگ رضوی با انطباق معنایی عمیقی که با فطرت بشری دارد، میتواند تأثیرگذاری شعر را دوچندان کند.
*تقویت خلاقیت هنرمندان، دستاورد جشنوارههای ادبی
مژگان حقانی یکی دیگر از شاعرانی است که بیش از همه بهعنوان منتقد آثار ادبی حوزه کودک و نوجوان شناخته میشود؛ با این حال، حقانی با ابراز گلایه از برخی نارساییهای موجود، تأکید کرد که نگارش و چاپ یک تاب خاص با قطع یا عنوان نامتعارف و خلاقانه اگرچه میتواند توجه بازار را به خود جلب کند اما پس از استقبال مخاطبان، خیل عظیمی از آثار مشابه، عجولانه، بدون کیفیت و به قصد سودجویی وارد بازار نشر میشود و در اختیار مصرفکنندگان قرار میگیرد.
به گفته وی، وقتی خلاقیت از میان متولیان ادبیات کودک رخت ببندد، دیگر نباید از کودکان انتظار خلاقیت داشت. حقانی میافزاید: اینجاست که برگزاری جشنوارههای ادبی در حوزه شعر و داستان کودک ضرورت پیدا میکند؛ تا شاعران خلاق به مخاطب معرفی شوند و حتی قریحه هنرمندان بااستعداد، مرجع و الگوی الهام برای دیگران باشد.
آمار و ارقامی که گفته شد، درباره جشنواره بینالمللی امام رضا(ع) است که بهمرور قد کشیده، بالغ شده و اکنون در بیستمین سال از عمر خود بهصورت کلان، تعداد سرفصلهای مشارکت مخاطبان را به 16 موضوع کاهش داده تا با توجه به ظرفیتهای هر استان، جشنوارهها بهصورت «بومی» برگزار شوند.
*20 کارگاه متناسب با نیاز دههنودیها
بر این اساس، جشنواره ملی شعر کودک و نوجوان رضوی قطار پرسرعتی است که با شتاب به پیش میرود و اکنون در چهاردهمین ایستگاه خود، از جمله رویدادهای باسابقه جشنواره امام رضا(ع) محسوب میشود. رویدادی که این بار، استان همدان میزبانی آن را برعهده دارد و آنطور که جواد محقق، دبیر جشنواره چهاردهم میگوید قرار است تا در مقام یک تحول بنیادین، رویکرد خود را از یک جشنواره محصولمحور به یک رویداد تخصص محور تغییر دهد. وی میافزاید: باور داریم که کار برای کودکان، سرمایهگذاری برای آینده است. ایجاد آشنایی و محبت اهلبیت(ع) در دلهای پاک بچهها، وظیفهای است که برعهده همه ماست؛ بهویژه از راه ادبیات و هنر که سادهترین، صمیمیترین و سریعترین راه است.
«ترویج اندیشه امامت با محوریت شخصیت امام رضا(ع) و فرهنگ رضوی در سطح جامعه»، «معرفی و بزرگداشت تولیدکنندگان و پدیدآورندگان آثار فاخر فرهنگی، هنری و رسانهای مرتبط با امام هشتم» و «استفاده از ابزار شعر در ترویج مفاهیم دینی و فرهنگ رضوی»، سه هدف اصلی از برگزاری جشنواره ملی شعر کودک و نوجوان عنوان شده اما فراتر از این موضوعات، به نظر میرسد که چهاردهمین رویداد در این عرصه توانسته تا توجه ویژهای به نیازهای کودکان و نوجوانان داشته باشد.
دبیر جشنواره در این باره بیان میکند: همهچیز در این دوره براساس نیازسنجی و منطبق با اقتضای سنی نسل دهه هشتادیها و دهه نودیهای انقلاب است. 20 کارگاه آموزشی تاکنون در این باره برگزار شده و البته اصلیترین محصول این جشنواره نیز چاپ کتاب شعر کودک و نوجوان رضوی است که در آن آثار نهایی اعم از کتاب شعر و کلیپ آثار شرکتکنندگان، پس از پایان جشنواره چاپ و در اختیار عموم قرار خواهد گرفت.
هنرمندان گرامی فرصت یافتهاند که تا 20 فروردین 1402، آثار خود را به دبیرخانه جشنواره ارسال کنند. بر همین اساس، نتایج داوریها هم در دهمین روز از اردیبهشتماه اعلام شده و در اختتامیهای که نیمه اول خرداد در مراکز فرهنگی هنری استان همدان برگزار خواهد شد، از برندگان تجلیل خواهد شد.
انتهای پیام/
|